Auto verlichting

Er zijn de laatste jaren verschillende ontwikkelingen op het gebied van auto verlichting. naast dat xenon weer beschikbaar is geworden voor moderne auto’s, zijn er vele nieuwe bewegingen te zien in de markt van ledlampen en laserlampen. Hieronder krijgt u een inzicht in de voor -en nadelen van de verschillende soorten lampen.

Waar wij als Autobike u mee kunnen helpen

Wij van Autobike zijn vaak bezig met auto verlichting. Doordat wij veel ervaring hebben en op de hoogte zijn van de laatste trends kunnen wij u uitstekend adviseren wat verlichting betreft. Hieronder kunt u lezen over verschillende soorten verlichting en kunt u zich alvast oriënteren. Voor eerlijk en persoonlijk advies mag u altijd langskomen of bellen. Ons telefoonnummer is 053-5740226

Halogeen lampen

Wat auto verlichting betreft kiezen nog steeds veel mensen voor halogeen lampen. Een halogeenlamp is een gloeilamp waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Een halogeenlamp heeft een hoger rendement (lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie) en een langere levensduur dan een gewone gloeilamp. Een halogeenlamp heeft echter weer een stuk lagere lichtopbrengst en levensduur dan een LED of Xenon lamp. Ook verbruikt een halogeen lamp een stuk meer energie dan andere soorten lampen. Het voordeel van halogeen is de relatief lage aanschafprijs. Hierom is halogeen nog steeds de meest verkochte autolamp. 

Xenon lampen

Vanaf 1 april 2012 hoeft bij het achteraf monteren van gasontladingslampen, zoals Xenon, bij moderne voertuigen niet langer een koplampreinigingsinstallatie en/of een automatische hoogteverstelling gemonteerd te worden. De voordelen van xenonlampen zijn: langere levensduur, meer lichtopbrengst en lagere energiekosten. Veel mensen die voor xenon kiezen vinden de keuze tussen verschillende licht kleuren ook erg prettig. Dit klinkt erg mooi, maar er kleven ook enkele nadelen aan Xenon verlichting. Ze zijn namelijk een stuk duurder dan halogeen lampen. Tevens zijn ze een stuk complexer, er kunnen schadelijke stoffen in zitten en het duurt een paar seconde voordat ze op volle sterkte zijn. Dit bij elkaar maakt dat xenon minder interessant is dan, bijvoorbeeld LED lampen.

xenon auto verlichting Haaksbergen

 

LED lampen

Led lampen komen tegenwoordig steeds vaker voor als auto verlichting. Een ledlamp wordt nauwelijks warm en is tril- en schokbestendig. Het verschil met een halogeen lamp is dat een halogeen 90% van zijn energie gebruikt voor warmte, terwijl LED een deel van deze energie kan gebruiken voor lichtopbrengst. Door de geringe grootte kunnen led lampen in allerlei vormen verwerkt worden. Ze zijn daarom buitengewoon geschikt om in auto’s gebruikt te worden.

LED heeft iets voor elkaar gekregen want Xenon niet lukte. Het is beschikbaar voor een veel grotere groep mensen. De Seat Leon en de Volkswagen POLO zijn twee voorbeelden van middenklasser die compleet zijn overgestapt op LED. Mercedes-Benz heeft voor de nieuwe S-klasse de halogeenlamp zelfs helemaal verbannen.

LED is nog lang niet uitontwikkeld en bied nog veel perspectief voor de toekomst. Echter is LED ondertussen al een zeer goede vervanger geworden voor halogeen. Sterker nog, LED verslaat halogeen op alle vlakken. Door de lange levensduur is LED op langere termijn zelfs goedkoper!

Hieronder is duidelijk het verschil in lichtopbrengst te zien tussen halogeen en LED.

Auto verlichting LED haaksbergen

 

Laser lampen: de toekomst?

De eerste Laser lampen zitten ondertussen in enkele auto’s en de beloftes zijn groot. Ze zouden volgens fabrikanten als BMW en audi 1000x  zo sterk licht moeten opleveren met de helft van de energie!

Hoe het werkt: Meerdere diodes vuren via speciale lenzen een sterk gebundelde straal af op een fluorescerende fosfor-achtige substantie die zich in de koplamp bevindt. Hierbij ontstaat een lichtbundel die intens helder wit is, en tien keer sterker dan conventionele lichtbronnen. De voordelen van laser lampen zijn dus de enorm grote lichtopbrengst, lage energiezuiningheid en het compacte formaat. 

De nadelen van laserlampen zijn, zoals bij veel nieuwe producten op de markt, dat ze enorm duur zijn vooralsnog. Bedenk hierbij dat deze prijs na verloop van tijd veel kan en zal gaan dalen. Dit, doordat de ontwikkelingskosten na verloop van tijd zijn terugverdient en grondstoffen in steeds grotere getale worden geproduceerd. Een ander nadeel ten op zichte van led is de hogere temperatuur.

Ondanks de hoge temparaturen lijken laser lampen dé lampen van de toekomst te worden. Extreem klein en toch enorm veel licht.

Laser lampen auto verlichting

Wij zijn vooral actief in de omgeving van Haaksbergen. Dit is dus ook onder andere sint Isidorushoeve, Buurse, Eibergen en Neede.